Reklama
 
Blog | [email protected]

Vyléčil jsem si tinnitus – část 1. – Jak tinnitus vzniká

Před léty jsem taky jsem trpěl tinnitem a sám si prošel touto cestou plnou beznaděje a zoufalství. Vždy jsem ale věřil, že existuje způsob jak si tinnitus vyléčit a nakonec jsem ho našel. Napsal jsem knížku Vyléčil jsem si tinnitus a od té doby pomáhám léčit tinnitus ostatním.  V tomto článku popisuju jak tinnitus vzniká. Objevitelem tohoto mechanizmu vzniku chronického tinnitu je pan Pawel J. Jastreboff, Ph.D., Sc.D., M.B.A

Význam zvuku

Zvuk má obrovský význam pří monitorování životního prostředí. Sluch u zvířat (hlavně u těch, které žijí v neustálém strachu o svůj život z důvodu možného útoku dravců), je velmi citlivý a specifický. Schopnost zvířat vyvinout vnímaní i velmi slabých zvuků predátorů na velkou dálku, přispěla k přežití těchto druhů. Zvuky, jako varovné signály vyvolají emocionální odezvu a pomáhají rychle přijmout vhodné opatření, např. začít utíkat. Podobně reagujeme i my, když při zatroubení auta, automaticky pokládáme nohu zpět z cesty na chodník. Některé zvuky, mohou být identifikovány jako varovné, zatímco jiné v nás mohou vyvolat pocit bezpečí a potěšení.  Každý den se potkáváme se zvuky, které nás stresují, nebo zvuky, které nás uklidňují (hudba, zvuk přírody a pod.).

Jak slyšíme 

K vědomému vnímaní zvuku dochází, když elektrické impulzy ze sluchového nervu dosáhnou „auditory cortex“ – část mozku zodpovědnou za zpracování zvuku. Sluchový nerv má asi 30.000 vláken a vzorce elektrické aktivity v těchto vláknech (zvukové vjemy) jsou tady spárovány s dalšími vzorci, které jsou uloženy ve sluchové paměti. Kochlea (neboli vnitřní ucho) která mění zvukové vlny do elektrických impulzů, je překvapivě hlučné místo, kde mechanická a elektrická aktivita ze 17.0000 vlasových buněk, může být zaznamenána velmi citlivým odposlouchávacím zařízením. Tyto zvuky se nazývají otoakustické emise. Většina z toho, co slyšíme, je posloupnost různých zvuků, jako je řeč nebo hudba. V dětství, nové zvukové vjemy jsou ukládaný do „auditory cortexu“ a později jsou uložené vjemy párovaný s vjemy, které přicházejí z ucha. Pokaždé když se vjem z ucha, spáruje s vjeme uloženým ve zvukové paměti, rozpoznáváme nějaký zvuk. Při tomto párování dochází taky k vyhodnocení zvuku a v dalším kroku, přirazení významu k tomuto zvuku, např. takto porozumíme slovům.

Podmíněná reakce

Jestli má zvuk speciální, nebo kritický význam, například když se v noci vzbudí dítě, nebo slyšíme vrzaní podlahy, nebo slyšíme zvuk našeho jména, spustí se v nás automatická reakce, i když je hlasitost zvuku velmi nízká. Tyto automatické reakce se naučíme v poměrně krátkém čase v dětství, ale můžou přetrvat beze změny i celý život. Během spánku, je vědomá část mozku „vypnuta“, takže neslyšíme, nevidíme a necítíme nic. Nicméně matka i když spí, se lehce vzbudí na zvuk dítěte i když ji před tím nevzbudila např. silná bouře. Toto ukazuje, že i velmi slabé zvukové vjemy, jestli mají důležitý význam, můžou být zachyceny podvědomími filtry, mezi uchem a mozkem i když spíme. Tyto filtry, jsou schopnu zvýšit hlasitost důležitých zvuků a na druhé straně, snížit, nebo úplně ztlumit zvuky, které důležité nejsou.

Různé zvukové vjemy, stimulují autonomní nervový systém, který připraví tělo na jakoukoli událost. Jedná se o tzv. podmíněné reflexy. Když hrozí nebezpečí, aktivuje se známý reflex „bojuj nebo uteč“. Reflex zpustí spoustu autonomních funkcí, napnou se svaly, zrychlí se nám pulz a dýchaní, začneme se potit, dá se říct úplný opak stavu relaxace. Na věci, které nemáme rádi reaguje naše tělo stejně. To znamená, že tělo spouští stejný mechanizmus, jenom intenzita zpuštěných funkcí je slabší. Tuto reakci nazýváme „averze“. Všeobecně známou averzní reakcí je například křída vrzající po tabuli.

Úplně každý zvuk, který slyšíme vyvolává reakci. Reakce se může měnit v závislosti na tom jak se zrovna cítíme, nebo v jaké souvislosti zvuk slyšíme. Například zvuk televize u sousedů, může být úplně v pořádku, nebo rušivý, nebo krajně nepříjemný v závislosti na tom jestli patří sousedům, které máme rádi, nebo sousedům, se kterými máme spory.

Zvuky tinnitu

Tento jednoduchý experiment ukazuje, že téměř každý může vnímat elektrickou aktivitu, která je přítomná v každé živé nervové buňce sluchového systému, jako zvuk. Tato elektrická aktivita buněk není známkou problému, ale přirozenou aktivitou ve sluchovém systému každého z nás. Tato aktivita, se může projevit jako tinnitus např. v úplném tichu, pří ztrátě sluchu která je přirozenou součástí stárnutí, nebo když jsme vystaveny hlasitému zvuku a pod. Až 85% populace nevnímá tyto zvuky, jako nepříjemné, nebo stresující (někdy tomu nemůžou lidé s tinnitem uvěřit). Rozdíl mezi lidmi, který trpí tinnitem a těmi, který ním netrpí, není v rozdílu v hlasitosti, intenzitě, nebo typu zvuku, ale v tom jak jejich mozek tento zvuk vnímá (hrozbu, nebo nepříjemnost). Tinnitus se muže objevit, taky když se děje něco z čeho máme strach, nebo je nám to nepříjemné. V tyto situaci je tinnitus varovným signálem, související s touto nepříjemnou zkušeností. Tak jako zvířata jsou varována zvukem predátora a ve stavu nebezpečí se zaměřují selektivně jenom na tento zvuk, aby přežili, pro ty který považují tinnitus za hrozbu, nebo varovní signál, nejsou schopni se vnímaní tinnitu zbavit a slyší ho pořád. Toto je součástí mechanizmu, který vyvinuly všechny zvířata pro svoji ochranu, i když v tomto případe se to obrací proti nám. Mnoho lidí, který trpí tinnitem se stěžuje, že nemají možnost slyšet ticho, které užívali si před tím, než se u nich tinnitus objevil. Tinnitus se stává součástí zármutku nad ztrátou ticha.

Tinnitu přetrvává i když, mírný, protože se jedná o podmíněnou reakci na tento zvuk. Protože podmíněné reakce jsou součásti podvědomé části mozku a jsou automatické, je nepodstatné ne si o tinnitu vědomě myslíte. Stres a nepříjemný pocit z tinnitu, nezpůsobuje tinnitus sám, ale naše podvědomá reakce na tento zvuk (někdy těžko pochopitelná věc pro lidi trpící tinnitem). Závažnost tinnitu závisí na nepříjemných pocitech z tinnitu (limbický systém) a zvýšeném napětí (automatická reakce organizmu na stres). Paradoxně vůbec nezáleží  na hlasitosti a typu tinnitu, který slyšíme.

Nejlépe se tento mechanizmus pochopí na následujícím příkladu, který zažil snad každý. Přestavte si, že jste v davu lidí a někdo zavolá jméno vašeho známého. Z největší pravděpodobností, to ani nepostřehněte. Když ale zavolá stejnou intenzitou vaše jméno, určitě to nepřehlédnete. Jméno vašeho známého, je pro mozek „nedůležitý zvuk“ a tak ho zeslabí. Zvuk vašeho jména, je ale pro mozek „velice důležitý zvuk“ a tak ho zesílí. Rozdíl mezi lidmi, který mají tinnitus a který ho nemají, je právě v tom, že pro pacienty z tinnitem, vyhodnocuje mozek tento zvuk jako extrémně důležitý a pořád ho zesiluje. Proč mozek, některých lidí tento zvuk začal, je vysvětleno dále.

Tinnitus jako nový vjem

Když se tinnitus objeví je to pro nás nový signál, který nemá žádný význam a není v mozku zařazen. Každá nová zkušenost vytváří „orientační odezvu“ a jsem nuceni této nové zkušenosti věnovat pozornost, pokud nový vjem není zpracován a zařazen. Dokud se to nestane je nový vjem vnímán jako podezřelý. Hodně lidí, který trpí tinnitem, pociťují jenom malou nepříjemnost jako výsledek „orientační odezvy“. I tato malá nepohoda může být dostačující k tomu, aby vyhledali pomoc. Typicky se táto nepohoda projevuje a může zhoršovat oprávněnými dotazy „zhorší se to?“, nebo „co když mi to zůstane navždy?“. Umíte si představit jaký dopad na vnímání a vyhodnocení tinnitu má, když se člověk dočte v diskusích, nebo u doktora, že tinnitus se nedá léčit, je na celý život a časem se bude zhoršovat ? Naštěstí nic z toho není pravda.

Tinnitus jako hrozba

Hodně lidí s tinnitem má strach. Některý z nich dokonce mají strach z toho, že mají nějakou vážnou nemoc (i když ORL, nebo neurologické vyšetření nic neodhalilo). Další jsou přesvědčeni, že takzvaný „disko tinnitus – pískaní v uších například po koncertu“ souvisí s trvalým poškozením sluchu (přitom se jedná dočasnou zvýšenou aktivitu, buněk podrážděných silným zvukem. Hodně lidí se bojí, že tinnitus se časem zhorší, zůstane navždy a není možné ho vyléčit. Velmi často se taky bojí toho, že už nikdy nebudou slyšet ticho, že tinnitus jim neumožní soustředit se na práci, relaxovat v tichém prostředí, nebo nebudou moct spát v noci.

Špatná rada

Bohužel, tento strach může byt ještě zhoršený zpárvou od doktora, nebo ostatních lidí kteří trpí tinnitem. Mnoho doktorů oznámí pacientům, že není nic co by mohli s tinnitem udělat a že tinnitus je neléčitelný. Hodně lidí má zase strach, že tinnitus způsobí časem zhoršení sluchu. Zhoršení sluchu může být spouštěčem tinnitu, ne naopak.  Tinnitem tprí stějne pacienti, kteří zádné zhoršení sluchu nemají. V každém případe, tyto rady buď od doktora, nebo například z internetových diskusí, posílí strach z tinnitu a tím tinnitus jenom zhorší.

V neposlední řade, spousta lidí trpících tinnitem má vztek na jejich způsob léčby, na nesprávné, nebo neúplné informace, na průběh léčby, že nepřišli dřív a pod. Taky se někteří cítí vinni, že podstoupili léčbu o které si myslí, že jejich tinnitus způsobila (například audiologické vyšetření). Strach, hněv a pocit viny, jsou moc silné emoce, které spouštějí podmíněné reakce spojené s přežitím a tyto emoce ohromně zvyšují pozornost zaměřenou na tinnitus. Podle naší zkušenosti, tinnitus se zlepší, když se pacient přestane zabývat těmito myšlenkami o nespravedlnosti. U mně konkrétně, když jsem začal s TRT terapií, tak jsme zhruba po 3 týdnech sice stále slyšel tinnitus, ale moje tělo bylo znatelně uvolněnější a začal jsem mí pocit, že se z toho můžu dostat.

Pro lidi, trpící tinnitem, i když neprožívají silné emoce hněvu, strachu, tak limbický a autonomní nervový systém jsou pořád stimulovány k produkci nepříjemných pocitů, které snižují kvalitu života. Nejdůležitější je, že tyto emoce udržují tinnitus, místo toho aby postupně vymizel. Tyto negativní vlastnosti tinnitu, kvůli kterým lidi vyhledají pomoc, se vytvářejí mimo sluchový mechanizmu a proto je nemožné je vyléčit, když se léčba zaměří čisté na ušní mechanizmus. To je důvod selhání léčby tinnitu před TRT.

Tinnitus Retraining Terapie (TRT)

Když tinnitus ztratí silný negativní význam (zjistíme že je možné ho vyléčit, že tinnitus slyší každý, atd.) začne se zmírňovat (nebo na nějakou dobu úplně vymizí), nezáleží na tom jak byl před tím hlasitý, nebo nepříjemný. Sám si pamatuju, jak se zhruba po 2 týdnech tělo uvolnilo a věděl jsem, že se z toho dostanu. Pevně zakořeněné názory je někdy přesto těžké změnit, a to zejména tam, kde existuje přesvědčení, že tinnitus se vztahuje pouze na poškození sluchu, které nelze opravit. Tinnitus retraining terapie je zaměřená na podvědomý sluchový systém, aby se znova naučil, že tinnitus je něco přirozeného, čemu nemusí věnovat pozornost, protože se nejedná o hrozbu, nebo varovní signál a má přestat tento zvuk zesilovat. Tato terapie někdy může trvat  několik měsíců. U mně samotného k úplnému vymizení tinnitu přišlo po 9 měsících.

Jak funguje TRT terapie

TRT není žádná abstraktní metoda. V podvědomé části mozku, máme podvědomé filtry, neboli sítě nervových buněk, které jsou naprogramovány vybírat elektrické signály, které máme slyšet. Znovu si vzpomeňte jak vnímáte zvuk vašeho jména, nebo troubení auta v dálce, nebo pláč dítěte. Přitom úplně vypustíme stejně silný zvuk jiného jména.  TRT se zakládá na přeprogramování, neboli resetování těchto podvědomých filtrů, které „zesilují“ přirozené zvuky ve sluchovém systému a vytvářejí tím pro nás tinnitus.

Přeprogramování v první řadě zahrnuje pochopení, co tinnitus skutečně způsobuje. Výsledek této terapie, součastně se zvukovou terapií, zmírní naši negativní reakci vůči tinnitu. Tato reakce ovládá nastavení podvědomých filtrů, které se neustále zabývají hledáním hrozeb. Se silnou reakci vůči tinnitu, tyto filtry neustále monitorují tinnitus a zesilují ho. Když se tato reakce vůči tinnitu zmírní, postupně dochází k vymizení tinnitu. Na začátku vymizení negativní reakce způsobí, že pacient přestane trpět, cítit se špatně a navrátí se mu normální životní aktivity – spánek, je schopný pracovat a relaxovat, tak jak před tím. Za druhé, když podvědomé filtre přestanou monitorovat tinnitus, jeho intenzita se sníží a tinnitus není slyšel pořád. Na konci přestane tinnitus úplně překážet a člověk ho přestane úplně slyšet. Považte, jak důležité je pochopit že tinnitus je přirozený zvuk našeho zvukového systému a není způsoben poškozením uší. Je velmi důležité nechat se pořádně projít ORL a neurologickým vyšetřením, nicméně pokud není zjištěna žádná objektivní příčina, doktor který věří že tinnitus je ušní problém, Vám nemůže pomoct. Bohužel v ČR pořád převládá většinový názor, že tinnitus je způsobem poškozením uší, proto je jeho léčba u nás neúspěšná. Proto jsou čekárny u doktorů a internetové diskuse plné zoufalých lidí.

Ing. Peter Studeník – autor knížky  – Vyléčil jsem si tinnitus

www.beztinnitu.cz

Reklama